[...] jej się odklejać od ścianek jelita. Wartości odżywcze przyswoisz po zmieleniu. Ale tylko w wersji "na surowo". Gotowanie niweluje dobroczynne właściwości NNKT a proces smażenia/podprażania uczyni go wręcz momentalnie toksycznym. Siemię spożywamy świeżo zmielone. Nie należy też mielić większych partii "na zapas" bo omega-3 są bardzo wrażliwe [...]
Nie polecam ogólnie smażenia karkówki ponieawż smażona karkówka chuda na pewno nie jest ;) Szczegolnie,że mięsko samo w sobie ma bardzo dużo kalorii. Za to warto jest taka karkówkę upiec albo ugrillować ( w tym roku już otworzyliśmy sezon grillowy). Pyszna marynata do karkówki z grilla znajduje się na tej stronie: [...]
[...] sobie cziken nagetsy (był przepis w dziale Kuchnia SFD). Dajesz wtedy grubo zmieloną bułkę lub zmielone płatki w ostatecznosci panierkę ze sklepu (najsmaczniejsza opcja). Kiedyś obliczałem, że do spanierowania 200g filetów zużyłem ok 25g panierki nie jest to jakaś wielką ilość. Co do nasiąkania tłuszczem to już zależy od umiejętnosci smażenia.
[...] lipidy przed utlenieniem). Obiegowe plotki mówiące, że podczas podgrzewania tego tłuszczu powstają szkodliwe substancje są mocno na wyrost i nie mają rzetelnego uzasadnienia. Oliwa z oliwek na tle innych tłuszczów wypada całkiem korzystnie jeśli chodzi o zdatność do obróbki termicznej.Oczywiście najlepiej używać do krótkotrwałego smażenia .
[...] tradycyjne (oczywiście bez dodatkowych tłuszczów roślinnych) jak i klarowane są dobrej jakości źródłami tłuszczów. Masło klarowane sprawdza się bardzo dobrze w procesie smażenia. Z kolei tradycyjne to już kwestia kombinowania i dodawania go do różnych produktów. Ja np. na low carb lubię dodać z czosnkiem do fasolki szparagowej, itp. Jeżeli [...]
unikaj smazenia wogole jesli juz to na smalcu w ostaecznosci. oliwa z oliwek powinna byc z pierwszego tloczenia extra virgin, taka zawiera najwieksza ilosc cennych skladnikow i fitosteroli. ta z wytlokow jest tansza i gorszej jakosci. do autora: jesli jedziesz na high carbi i jestes ekto to mozesz zwiekszyc ilosc tluszczy do 2g
[...] poddusić - typowe dla mięs, zamknąć podsmażając żeby w środku był soczysty ... osobiście jednak mrożę sobie rosołek i dodaję kostki takie jak do napoju, rosołowe na koniec smażenia i duszę ;) ... a dlaczego nie sosy? nie tak trudno przygotować np. sos pieczarkowy czy jaki tam lubisz ... polecam też przeciery pomidorowe w szklanych butelkach - [...]
No więc....wspomniales ze widac Ci zebra. Wiec zadne rzeżbienie nie wchodzi w gre (narazie). Najpierw złap masy (nie mysl ze masa od razu znaczy ze bedziesz gruby, czy gangsta-karczek. Chodzi o to zeby Ci zebra nie wystawaly tak bardzo no i ewentualnie zeby ladnie koszulka Ci lezala ). Sam wyczujesz moment kiedy bedziesz zmasowany wedle swoich [...]
[...] mi, jaką funkcję pełni wątroba? I zastanów się, czy jest to dobre źródło makroskładników. Chuda wołowina, wieprzowina, ryby, piersi. Pamiętaj, że kurczaki są dobre, bo są tanie, a nie dobre "jakościowo" i tanie. I co do samego smażenia - zapoznaj się z linkiem powyżej, preferowałbym inne formy - jak np pieczenie, duszenie. pzdr/
Niestety białko podlega pewnym przemianom pod wpływem gorącej temperatury - ale w przypadku ich gotowania nie jest to problem tak poważny jak np. podczas smażenia - zresztą, co sie przejmujesz, przecież surowych jajek jeść nie bedziesz (mi zbiera sie przy tym na wymioty) A co do żółtek - to tak, zawierają one troszeczkę tłuszczyku - ale [...]
[...] są bogate w antyoksydanty, niektóre z nich mogą nawet podnieść termogeneze poposiłkową, a także mają korzystny wpływ na takie parametry jak wrażliwość insulinowa. Nie zapominaj również o przyprawach (korzennych jak i ziołowych) w trakcie opcjonalnego smażenia, zawierają bowiem bioaktywne substancje mające silne właściwości przeciwutleniające.
co wy piszecie, jaki stosunek o3 do o6? Widzieliście jaki jest w oliwie? 16:1 do 25:1 %-) generalnie oleje z pestek winogron mają sporo wielonienasyconych - stąd nie nadajasiędo smażenia, ten ma mało WNNKTY - wieć jest OK, choć dziwne że ma tak mało. Na pewno nie ma błędu tam w ilosci N/JN/WN?
[...] dni bylo ugotowaneDaje rade masować ale zona mnie przeklina za gazy w domu a szef w pracy chce zwolnić %-), Ja jem głównie duszone lub gotowane mięsa ale nie rezygnuje ze smażenia jak mam ochotę . . Możesz np pokroić mięso na małe kawalki , daj na dobrą patelnie pod przykryciem i na minimalny ogien - wszystko się udusi we własnych sokach a [...]
To jak w końcu będzie różnica pomiędzy np. taką basso a goccia doro? Ile w ogóle kosztuje ta basso? A olej lniany owszem ale to jeszcze drożej wyjdzie ponad 40 dychy za litr. A i nie do żadnego smażenia tylko do picia pisałem w pierwszym poście ze pije z kieliszka i te najtańsze mi nie przechodzą przez gardło..
Nie znajac Twojego zapotrzebowania kcal wyglada dobrze. Drobna zmiany jakie bym dal to jakies wegle szybkowchlanialne z rana((np lyzeczka miodu)) i po treningu((np jakis owoc za wyjatkiem bananow i winogron)). I wywal zupe z rana daj jajka. Co do kurczaka to tuaj masz przepisy http://www.sfd.pl/Kuchnia_SFD-f356.html jestem zdecydowanym [...]
1.Czy na śniadanie lepiej zjeść bułkę grahamkę czy płatki owsiane? OWSIANE Z RACJI TEGO ZE MNIEJ PRZETWORZONE 2.Jak przyrządzać rybę, skoro raczej należy unikać smażenia na oliwie? NA PARZE 3. Czy na kolację można zjeść bułkę grahamkę z twarogiem (50g) i kefirem (200ml) czy raczej jakąś sałatkę warzywną z twarogiem? ZALEZY OD BILANSU, MOZNA OBA [...]
smazenie na oleju slonecznikowym nie jest do konca zdrowe, poniewaz pod wplywem wysokiej temp. olej ten ulega niekorzystnym przemianom (chyba ze jest on z genetycznie zmodyfikowanych roslin), ale jesli chodzi o smazenie jajek to bardzo wysoka temp. smazenia nam nie grozi bo jajka szybciej sie zetna nim olej osiagnie wyzsza temp., tak samo jak [...]
Oliwy z oliwek używaj tylko do krótkotrwałego smażenia. Do obróbki termicznej możesz zastosować ( olej kokosowy, masło klarowane, olej rzepakowy czy też smalec )
dieta raczej słaba... jedz przede wszystkim chleb pełnoziarnisty-jakies 3 kromki, chociaz to zalezy od tego jaki kupisz. Widzialem chleb ktory mial 25g/100g wegla a widzialem taki ktory mial 17... ser biały odłuszczony, tuńczyk, piersi z kurczaka, ryż, kasza, miecho. To jest podstawa. Picie gainera podczas posilku jest chyba bez sensu... Gainerem [...]